تا ثریا در خراسان رضوی

محمود رضا کفاش نماینده شرکت پیشگامان توسعه فرایند دانش در استان خراسان رضوی، در نشست خبری که در کارخانه نوآوری برگزار شد، درباره برگزاری این رویداد تا ثریا که در تاریخ پنجشنبه ۲۰مرداد در مشهد برگزار شد ، گفت: یکی از وظایف اصلی ما در سپاه، بسیج‌کردن، جریان‌سازی و گفتمان‌سازی در عرصه علم و فناوری است. ما برای رسیدن به اقتصاد دانش‌بنیان در وهله اول باید چالش‌ها را شناسایی کنیم. اولین چالش، بی‌عدالتی در توزیع منابع است. متأسفانه منابع آن‌طور که باید توزیع نشده و این منابع به نحوی تقسیم نشده است که همه نخبگان، مجموعه‌ها و واحد‌ها که نیازمند این منابع هستند، از آن بهره ببرند.

کفاش تصریح کرد: یکی از اولویت‌های ما در برگزاری این رویداد، توزیع عادلانه برای واحدهای فناوری است که نیازمند هستند محصول را در کشور و استان گسترش دهند و وارد چرخه بازار کنند. چالش دیگری که مدنظر ماست، نبود هم‌افزایی میان ذی‌نفعان حوزه اقتصاد دانش‌بنیان است. در خیلی از قسمت‌ها و ‌مجموعه‌ها به‌صورت جزیره‌ای عمل می‌شود که یکی از ملزومات اصلی در این حوزه وجود هم‌افزایی و هم‌گرایی بین دست‌اندرکاران حوزه اقتصاد دانش‌بنیان است. امسال بعد از نام‌گذاری سال، رهبر معظم انقلاب در جلسه‌ای بر احصای درست مسائل و نیازهای کشور تأکید داشتند. بنابراین، ما باید در وهله اول بتوانیم از این هم‌افزایی و هم‌گرایی این نیاز را شناسایی کنیم و آن را تقسیم‌بندی کنیم تا همه ذی‌نفع باشند.

به گفته وی، سومین چالش عدم مسئله‌محوری در اقتصاد دانش‌بنیان است. متأسفانه ما مسئله را به‌خوبی شناسایی نکردیم. تأکید رهبر معظم انقلاب بر این است که در وهله اول نیازها را شناسایی کنیم و احصای درست نیازها و مسائلی که مرتبط با کشور است را بشناسیم. یکی از دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب این است که در اقتصاد ما سهم تولیدات دانش‌بنیان از تولید ناخالص ملی کمتر از یک درصد است که باید این سهم به پنج درصد برسد.
معاون علمی، پژوهشی و فناوری سپاه امام‌رضا(ع) در ادامه گفت: نکته حائز اهمیت این است که ما در خود کشور از ۳۰درصد توان دانش‌بنیان استفاده می‌کنیم. این یعنی ۷۰درصد از این ظرفیت بی‌استفاده مانده است که این نیازمند توجه ویژه است.

وی تاکید کرد: ما باید برای حل مسائل فناورانه در کشور سه ضلع را در نظر بگیریم. اولین ضلع که می‌تواند به حل مسائل فناورانه کمک کند، مجموعه‌هایی هستند که تصمیم‌گیر هستند. کارخانه نوآوری، پارک‌های علم و فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان و هسته‌های فناور در کشور می‌توانند راه‌حل ارائه دهند. تیم‌های فناوری داریم که هنوز نتوانسته‌ایم این‌ها را در کشور و استان شناسایی کنیم. ضلع دوم ضلع سرمایه‌گذاران است. در حقیقت بانک‌ها و شرکت‌هایی هستند که سرمایه‌گذار مشارکتی یا سرمایه‌گذار خطرپذیر هستند که می‌توانند در این حوزه فعال باشند و می‌توانند در حل مسائلی که در کشور وجود دارد، کمک کنند. سومین ضلع، خود مسئله است که باید شناسایی شود.

کفاش افزود: باید همه ظرفیت‌ها را در این عرصه پای کار بیاوریم. اگر این ظرفیت‌ها پای کار بیایند، نتیجه خوبی در عرصه ملی و بین‌المللی به‌دنبال دارد. مجموعه پیشگامان هم در همین عرصه برای حمایت از فناوران در واحد‌های فناور فعالیت خود را آغاز کرده است. یکی از اقدامات این است که به حل مسائل حوزه فناوری کمک کنیم، مسائلی که تا الان به‌دلیل نبود راه‌حلی بر زمین مانده‌اند.

وی تأکید کرد: حل مسائل در اولویت ماست. حمایت از سرمایه‌گذاری و واحدهای فناور یکی دیگر از مأموریت‌های ما در بسیج است. ارائه خدمات در حوزه فناوری و نوآوری از دیگر مأموریت‌های ماست. یکی از اولویت‌های اصلی بسیج در سپاه، پرداختن به این موضوع است که بتوانیم از واحدهای فناوری و طرح‌های فناورانه و محصولاتی که ظرفیت ورود به چرخه تولید و بازار را دارند، حمایت کنیم. رویداد ملی تا ثریا یکی از مقدماتی است که برای انجام این مأموریت در نظر گرفته شده است.